Norwegian National Opera & Ballett
Locatie: Oslo, Noorwegen

Architectuur: Snøhetta, Oslo
Elektroplanning: Bravida Norge AS, Oslo

Een ijsberg diende voor het architectenbureau Snøhetta als inspiratie voor de opera in Oslo. Direct aan de haven gelegen, lijkt zij direct uit het koude, heldere water van het Oslofjord te rijzen. De fijn genuanceerde materialiteit onderstreept de esthetiek en excentriciteit van het culturele bouwwerk.
Een bijzonderheid van het gebouw is het toegankelijke dak met een oppervlak van bijna 40.000 vierkante meter. De plaats van hoge cultuur wordt zo tot een openbare ruimte, die passanten gebruiken - een zeer democratische toevoeging.
Langzaam stijgt een reusachtige, meermaals doorbroken helling uit Carrara marmer naar een gebouwconstructie, dat ondanks zijn gigantische aanwezigheid toch verfijnd en zwevend werkt. Daartoe draagt onder andere de bijzondere materialiteit bij: De toneelkap lieten de architecten compleet met aluminium bekleden. Het zacht glimmende, gestructureerde materiaal reflecteert het daglicht en geeft het gebouw lichtheid.
Meer was hier minder: De vrijstaande communicatiezuilen uit geborsteld edelstaal laten de fijne gebouwcasco onaangetast. Hun gereduceerde vormentaal bewaart de bijzondere identiteit van de gevel.
Communicatiezuil uit de Designlijn Siedle Steel, met videocamera, deurluidspreker, digitaal codeslot, oproeptoets en tweede oproeptoets voor mensen in een rolstoel op passende inbouwhoogte.
Het principiële idee van het ontwerp was een vrij toegankelijk daklandschap als nieuwe openbare stadsruimte. Daarmee sprong Snøhetta er in de concurrentie tegen meer dan 200 andere deelnemers uit.

Snøhetta werkte voor de omzetting met verschillende kunstenaars. De oppervlakken van het gebouwencomplex werden vormgegeven door Kristian Blystad, Kalle Grude en Jorunn Sannes als spel uit gladde, ruwe en gestructureerde vlakken. De Deen Olafur Eliasson ontwierp lichtboxen voor de eveneens publiekelijk toegankelijke foyer.
Het massieve edelstaal van de gebouwencommunicatie geeft aan de architectuur de noodzakelijke aanwezigheid, zonder haar in haar veelvoud te domineren.

Communicatie-installatie uit de Designlijn Siedle Steel met LED spot, deurluidspreker, oproeptoets en een tweede toets op de juiste hoogte voor rolstoelen.
Alle installaties van de Designlijn Siedle Steel plant Siedle als unieke producten en configureert zij individueel. Daardoor zijn zij individueel aan te passen aan de specifieke bouwkundige situatie en de betreffende vereisten aan de functionaliteit.

Bij de opera in Oslo waren dit bovenal de barrièrevrije uitrusting van de gebouwencommunicatie evenals de integratie van de toegangscontrole van een andere aanbieder.
Barrièrevrije toegang: De toets voor mensen in rolstoel maakt door haar positionering ook een bediening vanuit zittende positie mogelijk. De toetsdruk activeert de deurautomatiek, die de toegang tot het gebouw dan automatisch vrij geeft.
© 2017 S. Siedle & Söhne OHG
Printen
Twitter Facebook TOP